četrtek, 11. februar 2016

Jabolčna pita

Letošnje leto se je začelo s sladicami. Od ne preveč posrečene jabolčne pite na novega leta dan z nekaj truda in preizkusi do današnje slastne.


Za naše sem naredila borovničevo z vanilijevo kremo, vendar sem hotela poskusiti nekaj novega, drugačnega. Nekaj tudi zase.

Za SloVedsko jabolčno pito potrebujemo:

  • 150g kamutove moke (po potrebi tudi malo več)
  • 100g mletih mandeljnov
  • ščepec soli
  • 125g hladnega "GI" masla (prekuhano maslo)
  • 1 jajce
  • ščepec vanilije v prahu (jaz uporabljam Sonnentor)
  • malo mrzle vode po potrebi
Za nadev:
  • 2 večji jabolki
  • po 1 velik ščep cimeta, mletih klinčkov in vanilije v prahu
  • 1 zvrhano veliko žlico tekočega domačega medu
  • 4-5 beljakov za sneg
V skledo stresemo moko, mandlje, sol in vanilijo. Malo premešamo z rokami. Dodamo kuhano maslo in zžvrkljano jajce in dobro pregnetemo s prsti. Po potrebi dodamo vodo ali moko, da nastane čvrsto testo, ki se ne drobi. Zavijemo ga v prozorno folijo in damo za 30 min v hladilnik. 
Ko se testo "spočije", ga razvaljamo na približno pol cm debelo. Naj bo malo večje od pekača, da bo pita imela rob. Testo previdno položimo v pekač in s prsti popravimo robove. Dno nekajkrat prebodemo z vilicami. Da se spodnji del testa ne bo napihnil, položimo vanj peki papir in natresemo suh fižol za obtežitev. Pečemo na 160°C 35 min. 

Med pečenjem pripravimo nadev:
Jabolki olupimo, odstranimo peške in narežemo na kocke. Dodamo cimet, klinčke, vanilijo in med ter dobro premešamo. Iz beljakov stepemo sneg.
Pito vzamemo iz pečice, odstranimo fižol in peki papir ter jo napolnimo z nadevom. Pito damo nazaj v pečico za 10-15 min, nato jo vzamemo spet iz pečice in dodamo še sneg. Narahlo ga namažemo preko jabolk. Pečemo še enkrat 10-15 min.

Lahko postrežemo še toplo. Zraven se ne prileže nič, ker je sama zelo zelo dobra.



Original recept za testo sem našla tukaj, kjer je tudi lepo slikovno prikazano.

Drobtinice:
*pita je brez glutena, nasičenih maščob, laktoze in sladkorja. Primerna tudi za posladek med shujševalno kuro ;)
*testo lahko damo med dve plasti prozorne folije; tako bo valjanje dosti lažje.
*čisto lahko se zgodi, da testo razpade na koščke, ravno preden ga denemo v pekač. Ker je zelo mehko in lepljivo, ga lahko oblikujemo po želji in ga s prsti dodajamo ali odvzemamo.
*če nimate pekača za pito, je zelo priročen tak za torto s snemljivim obodom.
*fižol po peki spravimo za naslednjič, saj tako pečen ni več za drugačno uporabo.



Ni komentarjev:

Objavite komentar