torek, 25. avgust 2015

Divjačinska solata :)

Brez bojazni, nisem postala nek nepridiprav :D 
Moja divjačina sestoji iz samih dobrot, ki jih je v poletnem času vse polno. Tudi tam, kamor ne spadajo (na vrtove, med solato,..). Govorim o plevelih. Teh nadležnih, trdovratnih rastlincah, v katerih je, ne boste verjeli, veliko več vitaminov, kot v gojenih solatkah. In odlično se podajo h kašam. Hladnim ali toplim.


Skrite dobrote z vrta


Za srednje veliko skledo solate rabimo:
kamutovo kašo (dve pesti)
1 jedilno žlico prekuhanega masla (gi)
tri večje stroke česna
sok pol limone
domače bučno olje
ščepec piranske soli
plevele vseh vrst, pazljivi moramo biti le, da so užitni :P (jaz sem nabrala regrat, ozkolistni trpotec-liste in nezrele cvetove, deteljico, pripotno ločiko, rman-liste in cvetek, regačico, dežen, cvet ajde, ognjiča in kapucinčka)
začimbe (peteršilj, bazilika)

Najprej skuham kašo, čas kuhanja je odvisen od zrnja, npr.kamut se kuha najdalj (40 min, da postane mehak). Lahko ga stresete že v mrzlo vodo. 
Med tem nasekljam česen in ga zmešam z raztopljenim maslom. Ne pražim!
Predpriprave

Vse plevele narežem na širše trakove in jih stresem v skledo za solato. Kuhano in odcejeno kašo, ki jo sperem s hladno vodo, dodam na rastlinice. Česen z maslom gre na vrh, pa tudi poper in sol. Zalijem z limoninim sokom in bučnim oljem. Nato vse premešam. 
Priprava

Divjačinska solata najbolj tekne na vrtu, sede med rastlinicami in ptički <3
Z eno vilico "divjačine" zaužijemo več vitaminov kot s celo skledo zelene solate. 


Drobtinice:
*k solati se izvrstno prileže kruhek iz prejšnjega recepta.
*solatka je primerna za vse jedce. Maslo lahko nadomestite z oljčnim oljem.
*namesto kamutove kaše lahko izberete vašo najljubšo (ajdovo, pirino, lečo, riž, kvinojo,...)
*če ste rastline nabrali na vrtu, jih ni potrebno prati, saj vrta ne špricate s kemikalijami ;)
*solatko lahko jeste kot samostojen obrok ali kot prilogo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar