Zelooo dober in še bolj zdrav, saj je primeren tudi za razne diete, v mojem primeru ayurvedsko (lahko tudi brezglutensko, vegansko, brezmlečno,...).
Spečemo ga enostavno - v ponvi :))
Za 6-7 srednje velikih kruhkov rabimo:
300 ml vode (izvirske ali prefiltrirane)
1 večji ščep soli (slovenske)
1 in pol jedilne žlice prekuhanega masla (gi) (lahko nadomestimo s kokosovim ali kakim drugim maslom)
480 g kvalitetne domače moke (jaz dam pol pirine, četrt kamutove in četrt ajdine)
60g semen (mešanica npr. bučna, lanena, sezam, sončnična,...)
1 zavojček suhega kvasa (šparov bio germ je brez čudnih dodatkov)
ALI dve zvrhani čajni žlički vinskega kamna
po želji lahko dodate še žličko (rjavega kristalnega) sladkorja
Jaz naredim takole:
V dovolj veliko plastično ali keramično skledo presejem moko, dodam semena, vanjo naredim jamico, po robu posujem sol (in sladkor), v jamico pa stresem vinski kamen.
Dodam maslo in vodo ter najprej dobro premešam s kuhalnico. Po potrebi dodam še malo vode ali moke. Testo stresem na pult in ga do konca pregnetem z rokami.
Ko nastane čvrst hlebček, ga natrgam na manjše kroglice. Na pomokani podlagi jih z dlanjo sploščim v malim picam podobne ploščke.
Večjo (teflonsko) ponev premažem s koščkom masla (gi) in jo dobro segrejem. Testene sploščke položim na ogreto ponev in pečem na eni strani, dokler ne začnejo rasti mehurčki. Z (leseno) lopatko obrnem in pečem še na drugi strani.
Kruhke shranim v bombažni vrečki, če jih prej ne pojem :P
Uporabim jih kot dodatek k solati, kot osnovo za zdravo pico, za zajtrk z maslom (gi) in medom ali pa kot prigrizek h kavi ali čaju.
Drobtinice:
*če dodajate vinski kamen, ga lahko tudi presejete skupaj z moko.
*namesto sladkorja dodajte med.
*male testene kroglice lahko tudi razvaljate, ampak potem ne bo enake energije ;)
*testo je zelo primerno tudi za peko na žaru - razvaljajte ga v kačice, ki jih ovijete okoli palic in pridržite nad žerjavico.
*med delom mislite na dobre stvari, tako bo testo in kruhek dobil še več dobre energije, ki bo koristila tistemu, ki ga bo jedel ♥
*recept je uporaben tudi za peko kruha v kruhomatu, sestavin je za 750g hlebček (ali kocko). Po mojih izkušnjah je v tem primeru bolje dodati suhi kvas. Aparat nastavite na program whole wheat, velikost 900 (potem je kruh bolj rahel).
Naj vam tekne! :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar