četrtek, 12. januar 2017

Lazanja

Pride kakšen dan, ko mi prav nič ne gre od rok...razen kuharije. In tako nastane okusna lazanja, z vami pa bom podelila moj način priprave. Danes izjemoma ni zelenjavna in jaz kaj dosti nisem imela od nje, razen kuharskih užitkov☺.


Predpriprave:
Če kuhate po mojih navodilih, potem najprej naredite testo, saj je domače bolj okusno, poceni pa še človek ve, kaj je notri.
Presejte moko v večjo skledo, zžvrkljajte 4 domača jajca in jih vlijte v jamico sredi moke. Malo posolite. S postopnim dodajanjem moke z robov zamesite testo za testenine, ga razvaljajte z mašinco v tanjše plahtice in jih pustite na prtu, da malo počivajo.

Nato pripravite nadev, v tem primeru mesni:
V večjo posodo vlijte malo oljčnega olja, nasekljajte srednje veliko čebulo in segrevajte, dokler čebula ne postekleni. Dodajte mleto meso in ga malo prepražite. Notri vrzite še nasekljan večji korenček in cel kup začimb (lovorov list, po 1 čž kurkume, paprike v prahu, soli, ščep origana, rožmarina, šetraja, muškatni orešček in oster čili). Pozimi ni paradižnika, zato prav pride paradižnikov koncentrat. Dobro premešajte, dolijte nekaj vode in kuhajte vsaj 20 minut na srednji temperaturi.

Med tem pripravite bešamel omako:
2 jž masla, 2 stroka nasekljanega česna, ščepec soli in nariban muškatni orešček segrevajte na ponvi z višjim robom (vok), dodajte moko in dobro mešajte. Za mešanje uporabite metlico za stepanje. Vse skupaj naj se malo prepraži, nato pa postopoma dodajajte mleko. Pri tem pazite, da najprej dodate malo mleka, premešate, nato spet malo in tako naprej, dokler ne vlijete vsega in je omaka brez grudic. Vre naj še nekaj minut. Ves čas mešajte.

Sestavljanje:
Vzemite srednje velik pekač, dno pokrijte z bešamelom, nanj položite sveže oblate, čez pa mesni nadev. Prelijte z bešamelom in postopek ponovite. Na vrhu mora priti bešamel. Pečico segrejte na 200°C in pecite pri tej temperaturi 30 min. Nekaj minut pred koncem vzemite lazanjo iz pečice in jo potresite z naribanim sirom. Sir se po vrhu raztopi in doda poseben okus.


Zraven postrezite svežo solato.

Pa naj vam tekne!

Drobtinice:
*če nimate strojčka za testenine, razvaljajte testo z valjarjem
*če vam meso ne diši, naredite zelenjavni nadev, uporabite poljubno zelenjavo. Preden jo daste v lazanjo, jo malce prevrite.
*za bešamel lahko uporabite tudi rastlinsko mleko
*in tudi testo za testenine lahko naredite brez jajc, le vodo dodate.




Ni komentarjev:

Objavite komentar